tisdag 11 november 2008

Uppgift 1

1 /. Amylas och pepsin är olika enzymer proteiner som bryter ner vår mat. Pepsin bryter ner protein och det finns i magsaften i magen.Amylas bryter ner stärkelse och det finns i saliv.

2 /. Tolvfingertarmen är första delen av tarmen och det är dit maten kommer efter att den varit inuti magsäcken. I Tolvfingertarmen kommer det ut bukspott med olika enzymer från bukspottkörteln som fortsätter att bryta ner maten. Bukspottet höjer också ph-värdet så att det neutraliserar magsyran. Galla kommer ut från gallblåsan och finfördelar fettet. :D


3 /. Näringen tas upp i tunntarmen.


4 /. Stärkelse, cellulosa och druvsocker är olika sockerarter, kolhydrater. Dom är ringformade och består av kol, syre och väte. Druvsocker är enkla sockerarter som är lätta att brytaner. De symboliserar man som en sexhörning. Stärkelse tar längre tid att bryta ner är druvsocker eftersom att dem är ihopkopplade med varandra och det är inte druvsockret.Stärkelse och cellulosa kallas polysackarider och det är massa sockerringar i ihopkopplade långa kedjor, men en människokropp kan inte bryta ner cellulosa


5 /. Snabba kolhydrater är strösocker och mjölksocker. Dom bryts ner snabbt i kroppen och man får mycket energi på en gång men den räcker inte en längre tid. Det finns i vitt bröd, godis, läsk, mm.Långsamma kolhydrater är motsatsen till snabba kolhydrater. Det är polysackarider (stärkelse). Det tar längre tid för kroppen att bryta ner det och då får man lagom energi under en längre tid. Det finns i mjöl, pasta, potatis kokt och ris.


6 /. Protein är olika sammankopplade aminosyror som bygger upp muskler. Det används som enzym, som hormoner och transporterar syret i blodet.


7 /. Fett är uppbygt av fettsyror och glycerol.

1 kommentar:

Johan Lind sa...

Korrekt och bra svar!